петък, 27.09.24
22.9 C
София
27 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Борел: Създаването на независима палестинска държава е най-добрата гаранция за сигурността на Израел

      Създаването на независима палестинска държава е най-добрият начин да бъде гарантирана сигурността на Израел, каза върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел, цитиран от Франс прес, предава БТА.

      Борел разговаря вчера чрез видеоконферентна връзка с министрите на външните работи на 27-те държави от ЕС след своя обиколка в Близкия изток в края на миналата седмица. Той се спря и на случая с отвлечения в неделя в Червено море от йеменските бунтовници хуси товарен кораб, в чийто екипаж има и двама българи.

      „Най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава“, увери ръководителят на Европейската служба за външна дейност. Той изтъкна, че това е „фундаментално политическо заключение“ от неговите разговори в региона.

      Президентът на САЩ Джо Байдън също заяви на 18 октомври, че войната между Израел и „Хамас“ е засилила неговата решимост за решаване на израелско-палестинския конфликт въз основа на съвместното съществуване на две държави, подчертава АФП.

      Израел не бива да окупира ивицата Газа, а контролът върху нея трябва да бъде предаден на палестинската автономна власт, призова Борел. Той изтъкна, че „въпреки огромните предизвикателства“ е необходимо да се мисли „за стабилизирането на Газа и за бъдещата палестинска държава“.

      В краткосрочен план има „усещане за спешност“ в региона заради отчайващата хуманитарна ситуация в Ивицата Газа, каза още Борел след обиколката си в редица арабски държави. Той определи като „голяма крачка напред“ приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща за незабавни хуманитарни паузи в палестинската територия, но в същото време призова за бързото й прилагане.

      Ръководителят на европейската дипломация изрази безпокойство и във връзка с „взривоопасната обстановка“ на Западния бряг на река Йордан. „Като се има предвид нарастването на насилието от страна на (еврейски) екстремисти и заселници срещу палестинци, съществува реален риск от ескалиране на ситуацията“, предупреди Борел.

      Що се отнася до случая с пленения в Червено море автовоз „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader), Борел коментира, че „съобщенията за кораб, отвлечен от хусите, са друг тревожен знак за риск от разпространение (на конфликта в целия) регион“.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ