четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      NYT: Как Израел построи съвременен троянски кон: експлодиращи пейджъри

      Анонимни източници: Израелците стоят зад операцията с пейджърите
      Израелското правителство не е подправяло устройствата на Хизбула, които са избухнали, твърдят представители на отбраната и разузнаването. Произвежда ги като част от сложна измама.
      Пейджърите започнаха да бипкат малко след 3:30 следобед в Ливан във вторник, предупреждавайки оперативните служители на Хизбула за съобщение от тяхното ръководство в хор от камбанки, мелодии и бръмчене.
      Но това не бяха лидерите на бунтовниците. Съобщенията бяха изпратени от големия враг на Хизбула и за секунди сигналите бяха последвани от звуци на експлозии и викове на болка и паника по улици, магазини и домове в Ливан.
      Захранвани само от няколко унции експлозивно съединение, скрито в устройствата, експлозиите накараха възрастни мъже да излетят от мотоциклети и да се блъскат в стени, според свидетели и видеозаписи. Хората, които пазаруваха, падаха на земята, гърчеха се в агония, а от джобовете им се извиваше дим.
      52-годишният Мохамед Авада и синът му са били возени от мъж, чийто пейджър е избухнал, разказа той. „Синът ми полудя и започна да крещи, когато видя ръката на мъжа да лети от него“, каза той.
      До края на деня най-малко дузина души бяха мъртви и повече от 2700 бяха ранени, много от тях осакатени. А на следващия ден още 20 души бяха убити и стотици ранени, когато уоки-токитата в Ливан също започнаха мистериозно да експлодират. Някои от загиналите и ранените са били членове на Хизбула, но други не са; четирима от загиналите са деца.
      Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл каквато и да е роля в експлозиите, но 12 настоящи и бивши служители на отбраната и разузнаването, които са били информирани за атаката, казват, че израелците стоят зад нея, описвайки операцията като сложна и дълга. Те говориха с The New York Times при условие за анонимност, предвид чувствителността на темата.
      Минираните пейджъри и уоки-токита бяха последният залп в продължилия десетилетия конфликт между Израел и Хизбула, която е базирана отвъд границата в Ливан. Напрежението ескалира след началото на войната в ивицата Газа.
      Подкрепяни от Иран групи като Хизбула отдавна са уязвими за израелски атаки, използващи сложни технологии. През 2020 г. например Израел уби най-добрия ирански ядрен учен с помощта на робот, подпомаган от AI, управляван дистанционно чрез сателит. Израел също използва хакерство, за да възпрепятства иранското ядрено развитие

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ