На 24 декември се събираме за Бъдни вечер, наричана още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич или Наядка. Това е един от най-важните семейни празници в България, денят преди Рождеството на Христос, който завършва и четиридесетдневния пост. Той започва на 15 ноември, като се смята за време на подготовка за празника. Според някои вярвания, Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден.
На този ден цялото семейство се събира на трапезата, която обикновено се подрежда около огнището. Според традицията, ястията трябва да са постни и обикновено се сервират в нечетен брой. В различни райони на страната може да се поставят 7 ястия (колкото са дните на седмицата) или 9 ястия (колкото трае бременността на жените). В някои места се подреждат и 11 или 12 ястия, които символизират месеците в годината. Сред ястията има сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от тях носи символика, която е важна за българската традиция.
Традиционните обредни хлябове са три вида, като те се месят с ритуали и песни. Един от тях е посветен на Коледа, друг на селските занаяти, а третият за коледарите. Стопанката на дома произнася молитва и след това разчупва питата със сребърната пара. В някои части на страната в хляба се пъха и дрян за здраве.
Първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че късметлият, на когото се падне парата, ще бъде най-щастливият в дома през следващата година.
Според традицията, никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Трапезата не се раздига след приключването на вечерята, за да не избяга късметът. Съществува и вярване, че след това покойниците идват, за да се хранят с живите.
Преди да седне на масата, или както е обичаят, да се седне на земята, трапезата трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният в дома прекадява с тамян масата, а след това обикаля всички стаи и помещения в дома. Накрая излиза навън и минава през двора и обора, за да прогони злите и нечисти сили от дома.
След вечерята започват коледарските обичаи, като коледарите обикалят домовете и благославят стопаните. Те вървят в групи и започват от източната посока, като изпълняват песни за прослава на стопаните и с благопожелания за бъдещето.
