София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Няма желаещи да обслужват мобилните секции за гласуване

Създаването на мобилни секции в последния момент притеснява и столичния кмет
46 сПолитика 168 Мирослав Митков

Около час и половина ще отнема попълването на изряден изборен протокол. Това са очакванията на говорителя на ЦИК Димитър Димитров, които той сподели в студиото на БиТиВи.

Проблемът ще дойде от отчитането на преференциите, по думите му. Димитров посочи, че ще се направи всичко възможно, за да се създадат условия членовете на СИК и Информационно обслужване да обработят изборните данни в рамките на 48 часа.

Изборната комисия на сайта си ще публикува примерен протокол, за да се упражняват членовете на изборните комисии.

Димитров призна, че "Информационно обслужване" ще трябва да обработи над 10 милиона числа. Това означава и малко повече грешки, според Димитър Димитров.

Припомняме, че протоколите за предстоящите избори станаха проблем между ЦИК и "Информационно обслужване", тъй като са изключително сложни и големи - 20 страници. Освен да се нанесе броят на хартиените бюлетини, трябва да се запишат и машинните гласове, а двете накрая да се сборуват. Това увеличава шанса за грешки, сигнализираха с писмо до ЦИК от "Информационно обслужване" и предложиха комисиите да не събират числа, а да оставят това да го правят компютрите.

Стана ясно все пак, че има процедура, при която грешките могат да бъдат коригирани.

Димитров припомни, че винаги технологията на отчитане на машинното гласуване е минавала през описване на резултатите в хартиен протокол. Машините не произвеждат протоколи, те произвеждат една голяма разпечатка и числата от нея трябва да се пренесат в протокола, поясни той.

Относно мобилните секции за избиратели под карантина или в изолация Димитров призна, че много малко хора желаят да участват в тези секции. Тепърва ще се изчислява недостигът, но е възможно на места да няма мобилни секции, според говорителя на ЦИК.

Създаването на мобилни секции в последния момент притеснява и столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като това ще става в последния момент - до 1 април. В София има и най-голям брой карантинирани.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!