София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Парламентът се тресе: Скандали за новия вицепремиер

БСП възмутени от отсъствието на Борисов от дебата

Парламентът се тресе: Скандали за новия вицепремиер

БСП възмутени от отсъствието на Борисов от дебата

2 годиниПолитика 4 Боряна Райчева


Сградата на Народното събрание буквално се тресе от скандалите в пленарна зала, започнали от рано тази сутрин. Причината - гласуването на оставката на Валеви Симеонов и избора на досегашният началник на политическия кабинет на НФСБ - Марияна Николова за негов заместник на поста вицепремиер.
 
В зала кандидатурата на Николова беше представена от другият вицепремиер в кабинета и председател на ВМРО Красимир Каракачанов, което веднага предизвика възмущението на опозицията. Депутатите от БСП определиха фактът, че премиерът Борисов отсъства на това важно заседание и че не той представя заместника на Симеонов като неуважение към парламентаризма. 
 
Нинова обвини  и цялото управление под ръководството на Борисов в корупция, като беше категорична, че за промяна на модела е нужно много повече от оставката на Симеонов.
 
Отговорът от страна на ГЕРБ в лицата на Вежди Рашидов не закъсня.
В подкрепа на думите на Рашидов и настоящото управление се изказа и председателят на "Воля" Веселин Марешки.
 
Големият скандал обаче се разгоря не около името името на новия вицепремиера, а около начина на водене на заседанието от изпълняващият тази длъжност днес Емил Христов. След като той не видя вдигната за изказване ръка на Корнелия Нинова, реши, че няма желаещи да влязат в дискусия по избора на Марияна Николова. Това предизвика гнева на опозиционния лидер и доведе до вълна от реплики и дуплики по темата. 
 
След продължили над час скандали в тази посока Рамадан Аталай от ДПС призова ГЕРБ да се успокоят. "Дайте възможност на колегите да се изкажат, виждам, че ГЕРБ пърхат и ще литнат. Нека да се успокоят и да отидат на Председателски съвет, където да решат съдбата на парламента", призова депутатът от ДПС. В крайна сметка се наложи днешният председател на парламента Емил Христов да наложи почивка за успокояване на страстите.
 
В кулоарите  председателят на парламентарната група на ГЕРБ  Цветан Цветанов  коментира ситуацията в зала и отсъствието на Борисов.
 
Другият голям отсъстващ от днешното заседание се оказа вицепремиерът в оставка Валери Симеонов, който не присъстваше в  пленарната зала при обсъжданията за гласуването на собственото му отстраняване от заемания пост и остана затворен в стаята на "Обединените патриоти" в парламента.