неделя, 08.09.24
19 C
София
23 C
Пловдив
18.7 C
Варна

Ердоган: Турция разширява присъствието си в космоса

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че въпреки пречките и ограниченията, Турция разширява своето присъствие в космоса. Той визира изстреляния наскоро собствен сателит Turksat 6A.

Turksat 6A беше изстрелян на 8 юли от космическата станция Кейп Канаверал в американски щат Флорида с ракета Falcon 9 на SpaceX.

Ердоган заяви, че преди две години и половина Турция е изпратила своя сателит Turksat 5A със същата ракета, като добави: „Радваме се да засилим сътрудничеството си с Илон Мъск и SpaceX в различни области“.

Той съобщи, че Турция е завършила повече от 81% от работата по подсистемите и софтуера с местни източници за Turksat 6A, което от значение за бъдещето на страната в космическата област.

Като част от националната си космическа програма, Турция наскоро осъществи първото си пилотирано космическо пътуване, припомни той.

С Turksat 6A Турция достига нов етап в производството на спътници, отбеляза Ердоган.

Той заяви, че Turksat 6A ще увеличи капацитета на покритие на сателитите на Турция, включително в Индия, Тайланд, Малайзия и Индонезия.

С Turksat 6A ще се увеличи и износът на услуги на Turksat, а Турция ще се присъедини към други държави, които имат възможност да произвеждат собствени комуникационни спътници.

Той също като каза, че е от значение фактът, че Турция е в състояние да произвежда критични комуникационни спътници без чуждестранна зависимост. | БГНЕС

- Реклама -
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ