четвъртък, 19.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
17.3 C
Варна
Search Suggestions

      Двете ДПС-та отказват да изпълнят искането на ЦИК и да се заличат от коалициите си

      И коалицията около почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и тази на изключения от него Делян Пеевски, отказват да премахнат от състава си партия ДПС, каквото искане отправи към тях Централната избирателна комисия (ЦИК).

      В понеделник двете враждуващи фракции подадоха документи за участие в изборите. И двете се регистрираха като коалиции. Тази на Пеевски се казва „ДПС – Ново начало“, а тази на Доган – „Демокрация, права и свободи – ДПС“. В състава и на двете е включена партия ДПС. Още тогава обаче беше ясно, че няма как и двете коалиции да бъдат регистрирани за изборите в този си вид, защото според Изборния кодекс всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор само в една коалиция.

      По-рано тази седмица ЦИК реши да впише в регистрите си и двете ДПС-та, с един и същи час и без входящ номер. Ето защо сега комисията не може да регистрира първата вписана по време коалиция с участието на ДПС и да заличи партията от втората коалиция. Това вече е невъзможно, защото ЦИК безпрецедентно прие документите на двете коалиции едновременно.

      Така се стигна и до снощното решение на ЦИК да поиска двете коалиции да заличат партията от състава си.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ