петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ВМС: Няма масово плаване на мини в Черно море, не се налага плаване на зигзаг

      Този тип мини в Черно море трябва да се взривяват на място. Между 3 и 6 мини излизат годишно на плажовете. Това са исторически мини, останали от войните. Това заяви командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

      Няма голяма опасност за малките рибарски лодки, защото мините се виждат от тях и имат голяма маневреност. Опасността е за големите кораби, добави той.

      Забелязани са плаващи мини в северните части на крайбрежието. Това са мини, които украинските военноморски сили са поставили в началото на конфликта с Русия, уточни контраадмиралът. (…) Миналата седмица имаше сигнал, че е забелязан предмет около нос Галата, оказа се откъснат буй, а не мина, посочи Михайлов.

      “Едната от забелязаните мини е малка котвена мина, бойният заряд е 20 килограма. Тя няма батерия и може да е опасна дълго време. Тя е малка – с диаметър 50 см. Следващият тип мина е котвена речна противодесантна мина. Диаметърът ѝ е 27 см. Теглото на бойния заряд е 3 килограма. Такива мини се поставят в плитководките райони и са предназначени срещу бронетранспортьори. Такава мина не е опасност за голям кораб”, уточниха от ВМС.

      Няма масово плаване на мини в Черно море, не се налага плаване на зигзаг, увери контраадмиралът.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ