София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Африканска чума по свинете във Филипините

Масово избиване на животните в няколко стопанства
9 месецаОбщество 65 Боряна Райчева

Избити са над 7 000 прасета заразени с африканска чума. Масовото избиване се е случило в най-тежко засегнатите стопанства в две от провинциите във Филипините. Лабораторните тестове потвърдиха, че африканската чума по свинете е причинила смъртта на свински стада в поне седем села близо до Манила.

Въпреки потвърждаването на инфекциите, филипинските власти контролират проблема и ще засилят допълнително карантинните проверки, включително в летищата и морските пристанища, и ще засилят мерките за безопасност на вносно месо, за да предотвратят мащабни огнища, заяви министърът на земеделието Уилям Дар, предаде Aljazeera.Той увери, че предлагането и цените на свинското месо ще останат нормални.

Филипините е най-новата страна, засегната от болестта, която опустоши свинските стада в Азия. Засегнати са Китай и Виетнам, където бяха избити над 4 милиона прасета.

Експерти, които следят разпространението на болестта, казват, че сегашната активност на чума по свинете е най-голямата известна епидемия от болести по животните в историята.