Асистираното самоубийство си пробива път в Австралия

Терминално болна австралийка се възползва от нов закон, допускащ евтаназията

6 месецаЛюбопитно 5

Терминално болна австралийка стана първият човек, който приключи живота си по собствено желание, след приемането на нов закон на територията на страната, допускащ асистираното самоубийство.

Кери Робъртсън, 61-годишна, почина в заведение за терминално болни в щата Виктория през юли.

Тя е получила официално разрешение да се позове на спорния закон, даващ й право сама да отнеме живота си. Въпросният закон съществува до момента само в щата Виктория, но други щати също обмислят да го въведат в близко бъдеще. След 26-дневно обсъждане на възможността, на Робъртсън е било разрешено доброволно да се самоубие.

Семейството на Робъртсън застава изцяло зад решението й, като по думи на най-близките й „тя си е отишла по достоен начин, какъвто точно е искала.“

Робъртсън е била диагностицирана с рак на гърдата през 2010 г., който впоследствие се разпространил и на костите, дробовете, мозъка и черния й дроб.

Тя е решила доброволно да прекрати химио и лъчетерапията си, след като страничните ефекти се оказали непоносими за нея, заявиха най-близките й хора.

Спорният закон, приет в Австралия през 2017 г., позволява на терминално болни хора, имащи не по-малко от 6 месеца живот, да приебегнат до асистирано самоубийство, след като предявят поне 3 молби за това до специално подготвени лекари. Законът беше приет след 100-часов парламентарен дебат, който предизвика дълбоко разделение сред законодателите.

ОЩЕ ОТ Любопитно

Задържаха стотици хиляди бутилки нелегална водка в Москва

За това съобщи ведомственият сайт на руското МВР

46 мЛюбопитно

Чарът на Борисов омая Иванка Тръмп

Премиерът присъства на Световния икономически форум

3 дниЛюбопитно

Столични ученици раздават прегръдки

Поводът - Международният ден на прегръдката

3 дниЛюбопитно

Верига за бързо хранене предлага работа на принц Хари

Централата на веригата в Аржентина беше първата, която се свърза с херцога на Съсекс

9 дниЛюбопитно

Нападнаха Миле Китич

По време на гостуване в заведение в Базел

10 дниЛюбопитно