София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Бизнесът иска специалисти. Но откъде да ги вземем?“

Уникалните полимерни разработки на проф. Илия Рашков от БАН
пропускане

„Бизнесът иска специалисти. Но откъде да ги вземем?“

Уникалните полимерни разработки на проф. Илия Рашков от БАН

11 месецаОбразование 70 Боряна Райчева


Заради липсата на финансиране модерните разработки на Института по полимери на БАН все още не са внедрени. Това призна основателят му проф. д-р на химическите науки Илия Рашков на юбилейната изложба на Лаборатория Биоактивни полимери.

Тези модерни разработки на Института по полимери на БАН се прилагат най-вече в областта на медицината.

 "Можете върху една тежка ранева инфекция безконтактно да наложите една превръзка. И по този начин лекарят е в състояние да прецени персонално, в зависимост от състоянието на болния, какво да вложи в тази превръзка. Какви биологическо активни вещества. Дали на болния му е нужно да бъде успокоена неговата болка. Дали е необходимо да бъде лекувана определена инфекция. Или нещо друго". 

"Не сме отрязали ничий крак, за да го оставим тук. След ампутация на диабетно стъпало, когато обикновено болните развиват гангрена, тези рани се превръзват много тежко, много трудно се лекуват. И болният има ужасни болки. Тази превръзка би могла да се направи безконтактно".

Проф. Рашков смята, че политиците и предприемачите в България все още не са достатъчно зрели, за да финансират науката.

"Често пъти ни забравят. Когато става дума за медицина и за едно болно от рак дете, съм готов да преглътна хапа. Но само в такъв случай. Тъй като моите сътрудници имат семейства. Имат деца. На България трябват деца. След 5 - 6 - 10 години, няма да изследователи, просто защото няма да има млади хора. А вече тази липса на специалисти - химици, физици, математици се чувства. Бизнесът казва нямаме. Дайте ги. Само че аз откъде да ги взема?".

Вижте повече във видеото 

Автор: Николай Марченко