София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Богдан Петрунов: Имунитетът на "Модерна" и "Пфайзер" е най-малко 7 месеца

"Клетъчният имунитет се запазва и след това време", уточни той
7 мЕвроком 962

"Имунитетът на "Модерна" и "Пфайзер" е най-малко 7 месеца. Клетъчният имунитет се запазва и след това време, а именно той е важен". Това заяви в сутрешния блок на БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов. 

"Няма съмнение, че хронично болните и възрастните хора са застрашени, затова и те са следващата група за ваксина. Важното беше да имаме здрави медици, за да могат да имунизират и лекуват пациентите", каза още академикът. 

Ваксините и антибиотиците са двете големи постижения на медицината. Ако ги нямаше, то населението на земята щеше да е двойно по-малко, разкри имунологът.

"Предвиждат се около 4,5 млн. ваксини да дойдат. Това значи над 2 млн. имунизирани до ранната есен. Без масова имунизация, няма как да се справим с епидемията", съобщи акад. Петрунов. 

"Ваксината на "Пфайзер", след разтварянето си във флакона, не може да остане отворена повече от 6 часа. Това значи, че за тези часове трябва да се използва разтвора на определения брой души. Ако е такъв случаят в Сандански, то те са направили нещо полезно", коментира експертът имунизацията на общински съветници в Сандански, които все още не са имали право на ваксина. 

"Ваксината имунизира и предотвратява разболяването, но не знам дали ще ни пази и разпространението на вируса", заяви акад. д-р Богдан Петрунов.