София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Доц. Ташев: Репресиите над българи в Северна Македония се засилват

"Отношенията между София и Скопие никога не са били добри"
11 сПолитика 243 Мирослав Митков

Отношенията между София и Скопие никога не са били добри. Репресиите над българи се увеличават. За пореден път имаме отлагане на преброяването на населението в Северна Македония. Това заяви доц. Спас Ташев в студиото на сутрешния блок на Nova.

Повсеместно е декларирането, че хора са българи, а техният майчин език е български. Това представлява проблем за македонските власти, поясни доцентът.

Той изказа тезата, че много от гражданите на Северна Македония, работили в Западна Европа, са се запознали с исторически документи и са започнали да се възприемат като българи. Около 20 000 са хората в РСМ, които се самоопределят като българи.

„Има присъди на 80-годишни хора, които след 6-годишен престой в затвора умират“, съобщи доц. Ташев. Според него има обръщане от страна на ЕС към позицията на България.

Относно 36-те граждани, които са задържани заради български книги той съобщи: „Няма никаква документи, че са провеждани информативни обаждания. Тези хора се притесняват, че ще загубят работата си“.

По темата с Евровизия заяви: „Когато стана известно, че Васил Гарванлиев е българин, тогава започнаха тролски атаки, защото медиите там са контролирани. Никога в медиите им не е имало положителна информация за България“. В последствие е създадена комисия за Васил Гарванлиев и благодарение на българския активизъм, конфликтът е разрешен.

Доц. Ташев каза, че има слаби пунктове в българската политика, а един от тях е, че загърбваме САЩ: „Това означава, че не мобилизираме българската общност там, а тя е с македонски произход“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!