София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ивайло Пенчев, бизнесмен: Данъкът "Богатство" е дълбоко неморален

Трябва ли да се облагат по-богатите хора с по-голям данък?

09:41 ч. 12.07.2019 г.Икономика 67

Бизнесменът Ивайло Пенчев нарече предложенията на синдиката "дълбоко неморални" и заяви, че това е кражба на пари. Това твърдение той направи е ефира на БТВ. 

„Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално”, на мнение е Пенчев.

„Това е нормална реакция на хората с парите, нормалният конфликт между капитала и труда. В същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, тогава е лошо и просто пиар”, коментира от своя страна Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Тя заяви, че не става въпрос за кражба, а за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото.

Няма как да продължават да умират български деца от рак, защото не може да им се осигури химиотерапия, а други да имат ламборгини в офиса, каза още Ваня Григорова.

На въпроса "Какво има в офиса си" Ивайло Пенчев отговори: "Ламборгини. Да, чувствам се богат човек, но не се чувствам крадец, защото съм помогнал на хиляди хора да са по-богати отколкото са били, защото не съм откраднал един лев. Всичко, което съм изкарал е било с честен труд. Това правят и всички останали свестни българи".

Въвеждане на необлагаем минимум и на данък "Богатство", настояват от КНСБ. Синдикатът предлага доходите до минималната заплата да не се облагат със ставка. Десетпроцентният данък да бъде само за сумите над минималната. 

От синдиката предлагат още въвеждане на необлагаем минимален първоначален доход за млади семейства, което според синдиката ще стимулира сключването на граждански брак, раждаемостта и потреблението.