Начало Новини Предавания На живо

Харалан Александров: Политическата ситутация се нормализира и много хора са разочаровани

Той посочи още, че ще бъде интересно как ще се развие ситуацията с Мая Манолова и Отровното трио
44 сЕвроком 1502

Първата битка с врага е спечелена, втората е напът да бъде спечелена. Това коментира социалният антрополог Харалан Александров в ефира на БТВ.

"Високо рисково е да похвалиш властите. Една от функциите на властите в такава ситуация е да преработват лошите ситуации, чувствата за загуба и гнева. В сблъсъка с нещо толкова ново като тази пандемия голяма част от хората агресират, връщат се към по-инфантилно състояние като деца, които се сърдят като не ги пускат навън или са си ударили коляното. Имаше тежко инфантилно поведение от отделни индивиди и цели групи", каза още той.

"Управлението понесе огромни удари и атаки. Особено през лятото, по време на така наречените народни въстания, когато управлението изнесе и щаба извън София и оцеля. Мерките на правителството и техните ходове зависят драматично от настроенията на хората. В този смисъл полето за маневриране е доста ограничено, ако бъдат въведени твърде строги мерки някой отива да си гори маската. Мисля, че изключително гъвкаво успя да се задържи на тази писта", допълни Александров.

Интересно е как ще се развие въпросът с Мая Манолова и Отровното трио. Усещането ми е, че това е малко като спасителен ход. По време на протестите те заложиха на оставка и вдигнаха много високо летвата на моралните изисквания. Даде се шанс да се нажежят страстите и да се стигне до ситуация на революция. Трудно е положението за хора, които са ударили тъпана. Все едно да доведеш някой до оргазмово състояние и да не стигнеш до оргазъм. Или го правиш, или не

Той посочи още, че темата COVID-19 в момента е удобна за управляващите.

"Последната година е изпълнена с изумително различни събития. Амплитудите на подкрепата към управляващите драматично се вдигаха и падаха. Борисов избра да се държи с хората, които буйстваха, хвърляха яйца, като с деца, които трябва да бъдат оставени да се налудуват. Това се оказа вярна интерпретация", категоричен беше Александров.

Той посочи още, че ще бъде интересно как ще се развие ситуацията с Мая Манолова и Отровното трио.

"Усещането ми е, че това бе малко спасителен ход. Сигурно е, че те заложиха на оставка и вдигнаха много високо летвата на моралните изисквания. Даде се шанс страстите да се нажежят и да се стигне в ситуация на революция. Сега политическата ситутация се нормализира и много хора са разочаровани. Трудно е положението за хора, които са ударили тъпана. Все едно да доведеш някой до оргазмово състояние и да не стигнеш до оргазъм. Или го правиш, или не. Изборите минават през договорки. Политиката е изкуство на компромиса. Ние влизаме в нормалността и в този смисъл радикалната позиция е губеща", коментира още Харалан Александров.