София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мангъров: НОЩ-овете в Европа управляват кризата, като малки деца, дирижиращи Виенската филхармония

Коментар във Фейсбук
23 сЕвроком 4814

НОЩ - овете в цяла Европа управляват кризата, колкото малки деца пред телевизора дирижират Виенската филхармония. Това написа доц. Атанас Мангъров в своя Фейсбук профил. 

Той илюстрира схема на случаите в Швеция, както и в Европейския съюз. Забелязва се, че линията на заразяемост в Швеция, която въведе по-либерални мерки срещу коронавируса, се поддържа сравнително еднаква. В Европейския съюз, обаче се вижда, че случаите на новозаразени нарастват драстично.
 
 
В коментарите на публикацията се срещат различни мнения.

"Първоначалната версия на теорията за стадния имунитет беше, че броят на заразените ще намалява, защото населението натрупва имунитет и вирусът „няма кой да се заразява“, по-малко се разболяват и по-малко умират. Следователно, за да се докаже, че теорията е вярна, трябва да се докаже, че има спад на заразените и хоспитализираните, което да води до намаляване на смъртността.
Ако се наблюдава обратното, то теорията е грешна. В Швеция има голям растеж на потвърдените случаи, болниците и интензивните отделения са пълни, смъртните случаи растат, следователно теорията за бързото постигане на стаден имунитет е грешна. В ЕС има спад на заразените, следователно НОЩ-вете могат да управляват епидемията, въпреки че с Виенската филхармония няма да се справят.