София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Местни жители искат да шофират по мост, построен преди 6 века

Недоволни хора от Невестино са внесли подписка в общината
9 сОбщество 334 Златина Петкова

Подписка в общината Невестино внесоха жители от едноименното село, както и от дванадесет други в Пиянечкия край. Те искат построеният преди 6 века Кадин мост на река Струма, който сега се реновира, да бъде пуснат за движение на автомобили.

При реставрирането мостът е възстановен до автентичния му вид. Еекспертна комисия се произнесе по Кадин мост да не се полага асфалт, да се спре всякакво движение на коли и откритото през 1470 г. съоръжение да е туристическа атракция и само за пешеходци.

Местните в Невестинско  обаче са недоволни. Те смятат, че ако мостът остане да се ползва само от туристи и пешеходци, то транспортното обслужване на района ще бъде ограничено и затруднено. По думите им, превозвачите ще отказват да изпълняват линията до центъра на Невестино, защото маршрутът им се удължава с около километър.

Общината в Невестино свиква днес среща на експерти по паметниците на културата, специалисти по движението по пътищата и жители на селото, с цел решаване на спора за експлоатацията на строения през XV век Кадин мост.