София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Официално: Северна Македония е 30-ият член на НАТО

Нейният флаг ще бъде издигнат на 30 март над централата на Алианса

Официално: Северна Македония е 30-ият член на НАТО

Нейният флаг ще бъде издигнат на 30 март над централата на Алианса

2 месецаПолитика 8 Боряна Райчева


Северна Македония стана 30-ият член на НАТО; нейният флаг ще бъде издигнат на 30 март над централата на Алианса в Брюксел. Това се казва в писмено изявление, разпространено от Държавния департамент в петък от държавния секретар Майкъл Помпео.

"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на договора получихме документ за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор, който превърна Северна Македония в 30-и съюзник на НАТО. На 30 март флагът на Северна Македония ще се издигне над централата на НАТО", каза Помпео.

"Влизането на Северна Македония в НАТО днес е кулминацията на многогодишните усилия на правителството и хората от Северна Македония да се присъединят към Северноатлантическия алианс", заяви ръководителят на Министерството на външните работи на САЩ. "Членството на Северна Македония в НАТО ще допринесе за по-голяма интеграция, демократична реформа, търговия, сигурност и стабилност в целия регион. " Според Помпео "вратите на НАТО остават отворени за онези страни, които искат и могат да проведат реформите, необходими, за да отговарят на високите стандарти на НАТО и да поемат отговорността и ползите от членството" в алианса.