София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Руски потребители съдят Apple за 90 милиона рубли

Колективният иск е заведен заради спирането на услугата Apple Pay

20 сТехнологии 524 Христина Владимирова

Руски потребители заведоха колективен иск срещу Apple в Пресненския съд в Москва поради прекратяване на работата на устройствата за плащане на Apple Pay. Това каза за ТАСС Константин Лукоянов, старши съдружник на адвокатска кантора „Чернишов, Лукоянов и партньори“, който представлява интересите на ищците. 

Делото се основава на „нарушение на правата на потребителите“ поради „неразумно едностранно прекратяване“ на Apple Pay в Русия, обясни Лукоянов. Според него спирането на услугата е довело „до намаляване на функционалните свойства на устройствата, продавани на руския пазар“, в резултат на което стойността на джаджите е намаляла, а възможностите на потребителите са ограничени. 

„В съответствие с действащото законодателство на Руската федерация подобни действия са несправедливи, дискриминационни спрямо руските потребители“, каза адвокатът.

Ищците искат обезщетение за неимуществени вреди (три милиона рубли за всеки заявител), обезщетение за материални щети, възобновяване на услугата, както и глоба за Apple. Общият размер на искове възлиза на 90 милиона рубли.

Ответник по делото е Apple Inc. и неговите дъщерни дружества – Apple Holding BV и Apple Rus LLC. 

Припомняме, че в началото на март Apple спря дейността си в Русия, включително работата на услугата Apple Pay, поради руската инвазия в Украйна и западните санкции, последвали войната. 

На 27 април „Комерсант“ обяви нов иск срещу Apple – 20 купувачи на джаджи на компанията поискаха обезщетение за морални вреди в размер на 10 хиляди рубли за всеки и „пропорционално намаляване на цената“ на стоките поради деактивирането на Apple Pay. 

Подобен иск за нарушаване на правата на руски потребители преди беше заведен срещу американската видео услуга Netflix, която също спря да работи в Русия на фона на войната в Украйна. Общо ищците поискаха 60 милиона рубли от услугата.