София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Тодоров: Няма нужда от нов регистър на имотите под наем

Експертът даде оценка на предложението от властта

6 месецаИкономика 5 Боряна Райчева


По инициатива на Валери Симеонов и Менда Стоянова, подкрепена отчасти от туристическия бранш, се появи предложение апартаментите и стаите под наем да бъдат категоризирани със звезди, като хотелите. Но след реакция от страна на бранша, звездите отпаднаха. Това каза председателят на Българската асоциация на експертите в туризма д-р Димчо Тодоров в ефира на „Делници“.

“Идеята тук е от една страна да се развива бизнесът, от друга страна да печели и държавата. В проектозаконът обаче беше внесено да бъдат категоризирани, което беше осъдено“, допълни той.

На въпрос на водещия защо властта не се е допитала до туристическия бранш д-р Тодоров заяви, че хора, които работят в туризма са им дали тази идея и под въздействието на тези хора или това лоби се предлага. „Тези, които са предложили са най-вероятно потърпевши бизнесмени, но когато видяха реакцията те го оттеглиха, защото няма нужда от нов регистър и могат да се взимат данъци и към момента по закона за местните данъци и такси. Вие знаете, че министерството няма капацитет и няма външни оценители. Нещата в туризма с монополни“, допълни експертът.