София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

EVN: Ако правителството не се намеси, цените на тока ще скочат драстично

"Битовите клиенти не са застрашени от високите цени на борсата", заяви Калина Трифонова
2 мОбщество 738 Николай Парашкевов

"Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат драстично, а опасността от фалити на регулирани дружества е съвсем реална", това заяви пред NOVA NEWS Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN.

По думите ѝ се стига до огромни загуби, тъй като всеки ден се купува той, който е близо 3 пъти по-скъп от събираня от крайните клиенти:

"Към ноември загубите са 40-42 млн. лв. спрямо действителната цена, на която ние купуваме", коментира тя.

И допълни, че до края на юни 2022 г. се очаква да се натрупат още над 40 млн. лв. загуба, което е повече от едногодишната инвестиционна програма на енерго дружеството. 

Според нея регулацията на цените на битовите потребители не трябва да се променя:

"На регулирания пазар може да се наложи увеличение на цените спрямо действителните нива. Не сме правили заявление за повишаване на цената на електроенергията", обясни тя.

"Битовите клиенти не са застрашени от високите цени на борсата, защото миксът от предприятия е регулиран. Мрежовите оператори са основният проблем. Той произлиза от решението на КЕВР, че технологичните разходи трябва да са 131 лв. Цената е близо три пъти по-висока от определената от регулатора", добави Трифонова.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!