София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Новият здравен министър: Системата е подготвена за най-лошия сценарий с COVID-19

Проф. Костадин Ангелов с подробности за развитието на заразата

Новият здравен министър: Системата е подготвена за най-лошия сценарий с COVID-19

Проф. Костадин Ангелов с подробности за развитието на заразата

33 сЗдраве 346 Ивана Иванова


Относно коронавируса - всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия сценарий. Когато той не се сбъдне, значи ние сме се справили добре. Имаме 255 нови случая, но имаме и 280 излекувани. Това каза новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов в ефира на Нова телевизия.

Проф. Ангелов допълни, че се наблюдава увеличаване на смъртните случаи в т.нар. уязвими групи. "Това е нещо, което говорим от самото начало - трябва да пазим хората с хронични заболявания, възрастните. Ние, категорично мога да кажа, че не сме сред държавите, които са най-зле", посочи той. 

"В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. Иначе имаме 847 пациенти, които са в болници и 41, които са в интензивните отделения. Здравеопазването ще издържи. Много е важно, държа да го подчертая - системата е подготвена, имаме достатъчно количество дезинфектанти, лични предпазни средства, апаратура. По отношение на предпазни средства имаме запаси за пет-шест месеца напред. Но имаме преумора във всички хора. Това е тенденция, която се наблюдава навсякъде по света", заяви той. 

"В целия свят има недостиг на инфекционисти. В България има около 160 лекари, които са инфекционисти. Проблемът е, че това заболяване не се нуждае от лечение само от инфекционисти. Говорим за атипична пневмония, която може да доведе до сърдечно-съдови усложнения. Имаме един уклон, че когато говорим за коронавирусна пневмония, само интернисти трябва да я лекуват. Това не е така", коментира той.