София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ваня Григорова: Може да има коалиция с ПП-ДБ в София, но на база принципи

"За председател на СОС ни трябва човек, който е боец"

2 месецаПолитика 32 Антония Лазарова

За председател на Столичния общински съвет (СОС) ни трябва човек, който е боец, който знае с какво се захваща и е правил това дълги години. Това заяви по БНТ общинският съветник на "БСП за България" Ваня Григорова.

Според нея добър ход ще бъде изборът на временен председател на СОС, за да не остава решаването на проблемите на София на заден план. 

По думите й ПП-ДБ-СС да разберат, че нямат достатъчно електорална подкрепа, за да си позволят да налагат еднолично председател на СОС.

"Те трябва да проведат отворени разговори, в които първо да бъдат поставени приоритетите от групите, с които искат да работят. Да се оформи документ, в който има ясно разписано какво "да" и какво "не", и той да бъде основата поне за следващите 1 - 2 г. управление на София. За да е ясно в рамките на колко месеца ще се приемат определени доклади и ще се предприемат действия.

По отношение на това, че ГЕРБ ще внесат отново искане за премахване паметника на Съветската армия, Ваня Григорова, бе категорична, че повдигането на темата за  е поредният опит да се сближат най-големите групи в СОС и да намерят причина за пред техните избиратели да направят "сглобка" - пътят между ГЕРБ-СДС и ПП/ДБ.

"Темата се истеризира от ГЕРБ, за да минимизира всякаква възможност за постигане на консенсус между ПП-ДБ-СС и нашата група", допълни общинският съветник.

Според нея на всеки му е ясно, че ГЕРБ въобще не е идеологически против Паметника на Съветската армия, а го използва като инструмент за това да формират мнозинства. Това не е разговор по същество, той е без изход.

"Ако го направят, то ще е крайно деструктивно поведение. Очевидно е, че няма зрялост в този Общински съвет и ще трябва да го разрушим, след като не можем да го накараме да работи", смята Григорова. 

"Ние нямаме проблем със съставянето на коалиция. Това обаче ще стане след като ни се очертаят приоритетите", коментира бившият кандидат кмет на София.

Снимка: БГНЕС