София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Нетаняху разпусна военния си кабинет

Този ход може да засили напрежението с международните партньори, включително САЩ

8 дниВойна 20 Марияна Стойчева

Премиерът Бенямин Нетаняху обяви края на шестчленния военен кабинет на Израел.

Доклади в понеделник казат, че израелският лидер е обявил решението на заседание на кабинета по политическа сигурност предишната вечер. Крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху настояваха за създаването на нов военен кабинет, след като по-центристкият Бени Ганц напусна извънредното правителство.

Националистическо-религиозният министър на финансите Безалел Смотрич и министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, които настояха Израел да продължи да бомбардира Газа въпреки призивите за известна сдържаност от страна на съюзници, включително Съединените щати, призоваха за сформиране на нов военен кабинет, включващ коалиция партийни лидери.

Оставката на Ганц от правителството оттегли единствената центристка сила в крайнодясната коалиция на закъсалия лидер на фона на продължилата месеци атака срещу Газа.

Твърдейки, че правителството на Нетаняху не е успяло да представи следвоенен план за обсадената и бомбардирана палестинска територия е пречка за „истинската победа“, Ганц призова за избори, като министър-председателят е изправен пред сериозен натиск на фона на призивите за сделка с Хамас за осигури освобождаването на пленниците, задържани в Газа.

Израелският лидер обаче е подложен на натиск и от твърдолинейните си коалиционни партньори.

Широко разпространено е мнението, че нов военен кабинет със силно влияние, на което се радват Смотрич и Бен-Гвир, би подложил на допълнително изпитание отношенията с международните партньори.