Начало Новини Предавания На живо

800 хил. лева са присвоени от касиер от „Райфайзенбанк“

Източвал е суми периодично, след което изчезнал в чужбина

800 хил. лева са присвоени от касиер от „Райфайзенбанк“

Източвал е суми периодично, след което изчезнал в чужбина

4 годиниКрими 23 Боряна Райчева


Бивш касиер от офис на „Райфайзенбанк” в Благоевград беше даден на съд за присвояването на огромна сума пари, последвано от бягство зад граница, съобщиха от прокуратурата.
 
Момчил Тодоров работел в банката от 2000 г., изградил си име на добър служител, ползвал се с доверието на регионалния мениджър и бил повишен в длъжност „отговорен касиер”. През 2010 г. обаче започнал извънреден одит на офиса, в който той работел. По това време Тодоров бил в отпуск.
 
При проверката били установени липси на банкоматите, присвоявания от депозитни сметки на клиенти на банката и липси на налични парични средства в касата на служителя. Станало ясно, че от 25.09.2008 г. до 18.11.2010 г. от девет банкомата са изчезнали 405 000 лв.
 
При проверка на касовите операции станало ясно и това, че с помощта на подправен документ Тодоров е отклонявал пари от сметки на близки, познати и хора, които рязко обслужват депозитите си. Общо присвоеното по този начин е 119 878 евро и 173 274 лв. 
 
Започнало издирване с Европейска заповед за арест. На 9 април 2014 г. касиерът бил задържан в Швейцария. Неговата мярка за неотклонение е парична гаранция в размер на 10 000 лв. Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи първото заседание по делото.
 
По време на разследването било установено, че Момчил Тодоров се увличал по хазартни игри като правел залози в игрите „Еврофутбол“ и „Тото“. Правел големи залози и с тази цел започнал да взема от паричните средства на банката.