София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Диян Стаматов: Резултатите на ученика се виждат обективно само чрез външно оценяване (ВИДЕО)

Директорът на 119 СУ в София коментира, че изпитите за 4, 7 и 10 клас не са задължителни
пропускане
2 чЕвроком 218

Ще има матури за 4, 7 и 10 клас, въпреки препоръките на омбудсмана да отпаднат. Това стана известно от Министерството на образованието и науката. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев също заяви преди дни, че няма да има отпадане на външното оценяване след 4-и и 10-и клас, независимо че омбудсманът поиска това да стане тази година, заради пандемичната обстановка и дистанционното обучение.

Ще има матури за 4 и 10 клас, въпреки препоръките на омбудсмана да отпаднат

Директорът на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов коментира пред "Евроком", че тези оценявания трябва да се състоят, за да се проверят знанията на учениците след дългото дистанционно обучение.

"Ако съпоставим миналата година, тогава нямахме никакво присъствено обучение от началото на март до края на учебната година и се справихме добре с външните оценявания за 7 и 12 клас. Тази година 4 клас нямат повече от 3 седмици в дистанционна среда, което показва, че присъствието им може да бъде измерено", коментира той. 

"Яснота дали ще има или не в очаквания формат, както е заложено в закона, ще стане известно в края на учебната година, а не отсега да се каже на учениците, че няма да имат външно оценяване и те да не учат. Важно е да се види нивото на учебния план, на програмата, дали би могло да се коригира, защото единствено и само обективно чрез външното оценяване може да се видят резултатите на ученика, а иначе всичко останало е субективно", обясни Стаматов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!