София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Касиерка в банка открадна над 144 хиляди лева с кукла

Наложена й е мярка „гаранция" в размер на 5000 лева, възстановила е част от присвоените пари

27 дниКрими 4 Катерина Найденова

Служителка на банка е задържана за присвояване на 144 200 лева в Пловдив.

Досъдебното производство е образувано в отдел „Икономическа полиция" при Областната дирекция на МВР-Пловдив на 30 май. То е по сигнал от ръководството на клон на банка, че след вътрешен одит е установено длъжностно присвояване в особено големи размери.

Според предварителната информация, в периода от началото на 2020 г. до средата на април тази година, в качеството си на касиер, 52-годишна служителка незаконно отклонила за себе си сумата от 144 200 лева, собственост на банката. На този етап от разследването са разпитани множество свидетели, осъществени са редица процесуални и следствени действия.

Изяснен е и механизмът на извършеното престъпление - с помощта на режещо устройство тип „гилотина" и зелена хартия за окомплектоване на копюри с банкноти жената изготвяла шаблони, наподобяващи 100 лева.

С т.нар „кукла" тя заменяла присвоените пари от касата, като най-отгоре замаскирала купчината с истинска банкнота. При претърсване в дома й са иззети въпросното режещо устройство и ползваната хартия.

С постановление на наблюдаващия делото прокурор задържаната е привлечена като обвиняема. Наложена й е мярка „гаранция" в размер на 5000 лева. Част от присвоените пари – 20 000 лева, жената е възстановила.