София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Христо Терзийски: Ще можем да говорим догодина за още увеличение на заплатите на МВР

Коментар на министъра на вътрешните работи за 15%-е, които обещаха на служителите
6 мЕвроком 730

Увеличението на заплатите в структурите на МВР за идната година ще бъде с 15%, макар от синдикатите да продължават да настояват за двойно по-висок ръст на увеличението. Икономическата ситуация в страната е такава, че това са максималните възможности на държавата, и се надява през 2021 г. дефектът от коронакризата да започне да отшумява, за да може заплатите да станат още по-справедливи. Това коментира министърът на вътрешните работи Христо Терзийски в ефира на "Канал 3".

„Нормално е всеки човек, който извършва някаква професионална дейност, да се стреми към по-висока заплата. Ние започнахме преговори в нашето министерство с всичките синдикати. Основното нещо е, че в нашето министерство работят над 40 хил. служители. 15% увеличение на разходите за заплати е 231,5 млн. лв. Увеличението на основната заплата води след себе си още едно увеличение в зависимост от това, дали даден служител има по-голям стаж. Всичките ни служители заслужават увеличение на заплатите, но такива са възможностите на държавата в момента. Ще можем да говорим догодина за още увеличение на заплатите, ако бъдат преодолени икономическите последици от пандемията“, каза министърът.

Друга промяна, която ще настъпи  от 1 януари, е финансиране на 13 хил. служители, които полагат извънреден труд.

Относно противоепидемичните мерки Терзийски заяви, че още в самото начало след влизането в сила на заповедта  са получени сигнали за заведения, които работят. Веднага са предприети мерки и са установени нарушителите.

Глобите, които се налагат за физически лица са от 300 до 1000 лв., но проверките са комплексни и включват инспекция по труда и храните, което прави глобите солени за нарушители.

Терзийски отбеляза, че всъщност много от сигналите се подават и от хора работещи в бранша, които установяват, че конкоренцията си позволява нарушения.