София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Молдова се стреми да подпише преговорите за присъединяване към ЕС до края на годината

Нацията беше силно засегната от последиците от войната в съседна Украйна

21 сПолитика 195 Антония Лазарова

Молдова се надява поне до края на годината да получи знак, че преговорите за присъединяване към ЕС могат да започнат, докато бившата съветска република се надпреварва да приложи предложените от Брюксел реформи. Това сподели външният министър Нику Попеску пред Ройтерс.

Реформирането на "изключително корумпираната" съдебна система е основен приоритет, каза Попеску, тъй като половината от препоръките на Европейската комисия за Молдова са насочени към този сектор.

2,5-милионната нация беше силно засегната от последиците от войната в съседна Украйна, която доведе до скок на инфлацията до повече от 20% и причини прекъсвания на електрозахранването след руски атаки срещу украински енергийни съоръжения.

„Присъединяването към Европейския съюз на страни като Молдова и Украйна е най-добрият и единствен начин да се уверим, че нашата част от Европа се връща обратно към ситуация на мир“, заяви той по време на посещение в Берлин.

Също така от жизненоважно значение за стабилността в Молдова бяха инфраструктурни проекти като електрическа интерконекторна връзка, свързваща нейната електрическа мрежа директно със съседна членка на ЕС Румъния, заобикаляйки Украйна, което ще диверсифицира и следователно ще осигури по-сигурно електроснабдяване.
Министърът заяви, че съществува международна политическа и икономическа подкрепа за подобни проекти, но процедурите за изпълнението им са твърде бавни. Срокът за интерконектора, който е частично финансиран с евросредства, е 2026 г.

„Процедурите за мирно време трябва да бъдат преоценени, защото не живеем в мирно време. Европа е засегната от широкомащабна война – най-голямата след Втората световна война“, каза той. „Не можем да прилагаме същата скорост и същите процедури.

Попеску добави, че това е един от основните въпроси, които е обсъждал с представители на германското правителство.

„Имаме спешна нужда от междусистемна електрическа връзка с Румъния, така че за нас не е теоретично дали процедурата ще продължи 1 или 5 години“, каза той, отбелязвайки, че страната му също чака отговори за изграждането на втора.

Отделно Попеску каза, че фактът, че Европейската политическа общност провежда втората си среща на върха в Молдова през юни, е силен знак за подкрепа.