София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Никола Минчев: Няма имена на политици в списъка с посещавали клуба на Нотариуса

"Има имена на прокурори, съдии, вътре присъства името на бивш служител на ГДБОП"

2 месецаПравосъдие 4 Иванина Игнатова

Няма имена на политици в списъка с магистрати, които са посещавали клуба на убития Мартин Божанов - Нотариуса. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев в ефира на БНТ. 

"Виждаме, че участниците са точно тези, които са оплетени в мрежата на Нотариуса. В този частен клуб членуват именно магистрати, тоест това е една група за влияние вътре в правосъдната система. Системата, която трябва да разплете казуса е вътре в него, което означава, че тя трябва да се саморазследва", коментира той. 

По думите му това налага други механизми за разследване, като парламентарната комисия. 

"Важно е да има такава комисия, за да се хвърля постоянно светлина върху този казус, за да няма системата друг вариант, освен ефективно да го разглежда", смята Минчев. 

"Виждал съм списъка и ще го предоставя на колегите в комисията, ще стане публичен. Има имена на прокурори, съдии, вътре присъства името на бивш служител на ГДБОП. Вчера беше споменато, че Нотариуса е имал съдия, към когото се обръща с "Тони". Не знам имената наизуст, около 8 до 10 са. Това са имената, които ми е дал Атанас Атанасов", каза той.

"Това, което Атанасов даде като информация, включва и начина на работата. Как когато една преписка бъде разпределена, един магистрат може да не я задвижи изобщо. Или ако е дадена на магистрат, който не е част от клуба, към него се прикрепя друг, който да движи нещата", обясни Минчев. 

Според зам.-председателя на НС това е много плашещо, защото означава, че една преписка в прокуратурата вместо да се разследва, се държи на трупчета.

"Това не е правосъдие. Ще трябва да изслушаме широк кръг от лица в тази комисия, за да съберем детайлна информация", каза още той. 

Снимка: БГНЕС