София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Протестите в Беларус срещу Лукашенко продължават

Лидерът на опозицията Светлана Тихановска призова за мирни демонстрации
5 сПолитика 562 Ивана Иванова

Трета поредна нощ на протести и бунтове в Беларус. Поводът са резултатите от президентските избори, според които Александър Лукашенко печели над 80% от гласовете.

В столицата Минск стотици демонстранти издигнаха барикади, докато полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати. Целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията и други силови структури.

Същевременно министерството на външните работи на Беларус отхвърли международните критики за репресии на властите срещу масовите протести и нарече неприемливи изявленията на редица европейски политици, направени след изборите.

Полша изяви готовност да посредничи между президента на Беларус Александър Лукашенко и опозицията, след като съперничката му на президентските избори Светлана Тихановска напусна страната и отиде в Литва.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност и се намира в Литва, съобщи в Туитър литовският министър на външните работи Линас Линкявичус.

Самата Тихановска потвърди, че е напуснала Беларус по свое желание, след като по-рано излезе информация, че е била принудена да избяга.

Властите в Беларус съобщиха днес, че са задържали над 2000 души при протестите в понеделник вечерта.

Вътрешното министерство съобщи, че 21 служители на силите за сигурност са пострадали, а петима от тях са в болница.

Тихановска междувременно призова съгражданите си да не се противопоставят на полицията и да избягват да излагат на опасност живота си.