София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Първият човек, стъпил на Луната, загина в самолет на 90

Семейството е съсипано. Той беше страхотен пилот. Ще ни липсва", се казва в изявление

21 сОбщество 660

Астронавтът от Аполо 8 Бил Андерс, който направи една от най-известните снимки, направени в открития космос, загина при самолетна катастрофа на 90-годишна възраст.

Властите съобщиха, че малък самолет, с който той е летял, се е разбил в морето край щата Вашингтон. Синът на Андерс Грег потвърди, че тялото на баща му е било намерено в петък следобед.

"Семейството е съсипано. Той беше страхотен пилот. Ще ни липсва", се казва в изявление на семейството.

Андерс, който беше пилот на лунен модул в мисията Аполо 8, направи емблематичната снимка на Earthrise, едно от най-запомнящите се и вдъхновяващи изображения на Земята от космоса.

Направена на Бъдни вечер по време на мисията от 1968 г., първият космически полет с екипаж, напуснал Земята и достигнал Луната, снимката показва как планетата се издига над хоризонта от безплодната лунна повърхност.

По-късно Андерс го описва като най-значимия си принос към космическата програма.

Изображението е широко признато за мотивиране на глобалното екологично движение и довежда до създаването на Деня на Земята, ежегодно събитие за насърчаване на активизма и осъзнаването на грижата за планетата.

Говорейки за момента, Андерс каза: „Изминахме целия този път, за да изследваме Луната и най-важното нещо, което открихме, беше Земята.“

Длъжностни лица информираха, че самолетът на Андерс се е разбил около 11:40 PDT (1940 BST).

Националният съвет за безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) каза, че 90-годишният мъж е летял с Beechcraft A A 45 - известен също като T-34. Агенцията каза, че самолетът се е разбил на около 80 фута (25 м) от брега на остров Джоунс.

Андерс също служи като резервен пилот на мисията Аполо 11, името на усилието, което доведе до първото кацане на Луната на 24 юли 1969 г.

След оттеглянето на Андерс от космическата програма през 1969 г., бившият астронавт до голяма степен работи в космическата индустрия в продължение на няколко десетилетия. Той също е бил посланик на САЩ в Норвегия за една година през 70-те години.