петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО: Над 60 адвокати в Турция обвиниха Ердоган в убийство

      Множество адвокати подадоха жалби срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган и няколко други официални лица заради земетресението. Те обвиняват президента, министри, областни управители и строителни фирми в умишлено и непредпазливо убийство и злоупотреба със служебно положение, както става ясно от наказателната жалба. „Като юристи в този щат не можем да си затваряме очите за такава несправедливост“, каза адвокатът Пинар Акбина Караман пред Германската агенция за преса във вторник. До момента са се подписали 61 адвокати.

      В Турция все още има много дискусии за това как и дали степента на земетресението е могла да бъде предотвратена. Турската опозиция обвинява правителството, например, че не е инвестирало достатъчно в осигуряването и земетръсната безопасност на местните сгради и че не успява да отговори на кризата сега. Турското правителство отхвърля подобни твърдения като дезинформация, наред с други неща, и твърди, че всички трудности се дължат на мащаба на бедствието.

      Според турския орган за гражданска защита Афадин 42 310 души са загинали в Турция при опустошителното земетресение преди две седмици. В Сирия са преброени около 5900 смъртни случая във връзка с разрушителното бедствие на 6 февруари. Повече от 48 000 души загубиха живота си в двете страни в резултат на земетресенията. Според Афад са регистрирани повече от 7000 вторични труса.

      Според ООН земетресението е не само най-тежкото в историята на Турция по отношение на смъртните случаи. Властите вече са инспектирали 70 процента от 927 000 засегнати сгради в Турция. 118 000 от тях се сринаха или бяха толкова повредени, че трябваше да бъдат разрушени. 1,5 милиона души са останали без дом. Обемът на развалините и пепелта е между 116 и 210 милиона тона.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ