София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борис Джонсън се извинил на кралицата

Британският премиер заяви, че все още е възможен твърд Брекзит

Борис Джонсън се извинил на кралицата

Британският премиер заяви, че все още е възможен твърд Брекзит

8 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отхвърли обвинения, че с езика си подклажда насилие, като подчерта, че е "модел на въздържание", пише "Гардиън".

В интервю за Би Би Си той отхвърли обвинения, че езикът, който използва срещу Брекзит опонентите си, подклажда насилие.

Той отхвърли предположения, че може да подаде оставка като алтернатива на отлагането на Брекзит. Джонсън отказа да разкрие дали e поискал от лидер на ЕС да наложи вето на ново отлагане на Брекзит. По думите му има добър шанс да бъде постигнато споразумение за Брекзит. Той изключи предизборно споразумение с партията на Фараж.

В интервю за Би Би Си, запитан дали ще подаде оставка, за да не се налага да иска отлагане, Джонсън каза: "Не. Поех задачата да ръководя партията и страната си в трудни времена и ще продължа да го правя. Убеден съм, че това е моя отговорност". В отговор на въпрос дали въпреки приетия закон остава възможността от твърд Brexit, т.е. без споразумение с ЕС, Джонсън заяви , че това е възможно. "Да, можем да го направим", каза той.

Днес започва няколкодневна конференция на Консервативната партия в Манчестър.

Междувременно "Сънди таймс" пише, че Джонсън лично се е извинил на кралица Елизабет II относно молбата си да се разпусне Камарата на общините. Той поднесъл извиненията си във вторник, след като Върховният съд постанови, че петседмичното разпускане на парламента е в нарушение на закона.