София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ГЕРБ и БСП обещават да върнат надвзетите субсидии

От левицата искат оставката на Владислав Горанов

ГЕРБ и БСП обещават да върнат надвзетите субсидии

От левицата искат оставката на Владислав Горанов

12 месецаПолитика 2 Боряна Райчева


БСП и ГЕРБ ще върнат надвзетите пари като партийна субсидия, това обещаха пред "Нова телевизия" представителите на двете формации в лицето на Менда Стоянова и Филип Попов.
 
Стоянова обясни, че всъщност механизмът на разпределение на сумите бил правилен, според тековете на закона. 
 
"От 2001 г. до момента тези текстове са едни и същи от 2001 г. досега субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне и субсидиите на партиите, които са преминали 1% бариерата се изчисляват на база общата сума, която е предвидена по чл. 27. Сумата се изчислява като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножат по 11 лв. Това означава, че в този случай винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата", обясни председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.
 
От своя стана левият депутат Филип Попов обясни, че вината е изцяло на финансовият министър Владислав Горанов. По думите на Попов този проблем се е появил след 2016-та година с приемането на новия закон. От БСП са категорични, че отговорността трябва да я поеме именно Горанов, като в тази връзка, те настояват и за оставката му.