София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

МВнР отговори на президента за Северна Македония

Държавният глава настоя да се улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство
2 мЕвроком 269

Министерството на външните работи заяви, че винаги е реагирало на сигнали за дискриминация на наши сънародници в Република Северна Македония на всички дипломатически нива и често е съобщавало публично за тези свои действия, съобщава БНР. 

Позицията на въшното ни министерство е в отговор на декларация на Румен Радев към институциите в България за своевременна реакция при подобни сигнали.

Държавният глава настоя да се улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство, а институциите в югозападната ни съседка да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

„Изразяваме удовлетворение, че държавният глава споделя нашата позиция, че Република Северна Македония трябва да уважава правото на самоопределение на всички свои граждани, включително тези с българско самосъзнание“, посочват от Външно министерство.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!