София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Нарушения при матурата по БЕЛ: Раздавали диктовката на хартия, децата я преписвали

От МОН обявиха, че в шест училища е имало подмяна на диктовките

От Министерството на образованието съобщават за нарушения при провеждането на матурите по български език и литература след 4 клас. 

След проверка са били установени шест училища в страната, които са подменили диктовките на децата по различни причини. Те не са пуснали изпратения от ведомството запис, а са им продиктували други текстове.

Имало е и случаи, при които диктовката не е била пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е била раздадена на децата на хартиен носител и съответно преписана, но заедно със знаците за пауза при четене. 

В хода на оценяването на писмените работи са открити и диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста. 

В съобщението се казва още, че директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменените диктовки на националното външно оценяване, провело се на 27 май. 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!