събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Пендаровски след срещата с ОМО „Илинден“: Ако не са доволни, да отидат в Страсбург

      Ако някой се притеснява от срещата на президента на Република Северна Македония с македонци навсякъде по света, това е друг въпрос и не е мой проблем или не трябва да е наш проблем. Няма предистория в срещата. От Сдружение ОМО Илинден Пирин просто поискаха да ме видят – каза Пендаровски.

      На репортерски въпрос дали ще отстоява правата им като държавен глава, като се има предвид, че българската държава ги отрича, Пендаровски каза, че това е един от въпросите, които са обсъждали с официалните лица.

      Казах им, че ги приемам и искам да чуя страданието им, ако имат проблем в бъдеще ще се видим отново, но не очаквайте, че ще наредя на българската държава, правителство, съдилища да направят нещо в условия на правата.

      Защо? Институциите на Република България отговарят за българските граждани. Ако не са доволни, им казах, че имат право да се обърнат към международни съдилища. Съгласно нито една норма на международното право не трябва да се намесвам в защитата на правата на българските граждани. Това е в съответствие със споразумението от 2017 г. И обратното, за българите, живеещи в Северна Македония, аз отговарям, македонското правителство, македонските институции, македонските съдилища. Ако не са доволни от нас, отиват в Страсбург или в международни организации, които се занимават с правата и свободите на човека. Това са правилата. Казах им, че мога да ви лъжа и да събирам популистки точки, но това ще е измама от моя страна – каза Пендаровски.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ