София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Дания ще извърши ексхумация на милионите норки, убити заради КОВИД

Според някои доклади са унищожени над 10 милиона норки
9 сПолитика 603 Боряна Райчева

Датското правителство обмисля възможността за ексхумиране и изгаряне , след като на зембитите милиони норки, след появата на гниещи трупове от набързо изкопаното гробище. По подозрение, че пренасят коронавирус, бяха унищожени около 15-17 милиона животни, според вестник The Guardian.

След като мутирала версия на COVID-19 беше открита при животните, премиерът Мете Фредериксен обяви планове за масово унищожаване на норки в началото на ноември. В хода на последващи съдебни производства беше установено, че решението на изпълнителната власт няма правно основание. Това доведе до оставката на министъра на земеделието.

В петък новият ръководител на отдела Расмус Прен се изказа в подкрепа на идеята за изкопаване на норките и изгарянето им. Длъжностното лице поясни, че подобна стъпка ще изисква одобрение от държавната агенция за опазване на околната среда.

Според някои доклади са унищожени над 10 милиона норки. Фермерите претърпяват милиарди долари загуби. Дания е най-големият износител на кожа от норка в света.