София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Европейските лидери осъждат нападението срещу датския премиер

В съседна Германия имаше серия от атаки срещу избрани служители на всички нива

10 мПолитика 241 Васил Василев

Неотдавнашното нападение срещу датския премиер Мете Фредериксен на централен площад в Копенхаген беше посрещнато с остро осъждане от лидерите, което допълнително допринесе за обезпокоителното нарастване на политическото насилие в цяла Европа, предаде "Anews".
Лидерите категорично осъдиха нападението срещу датския премиер Мете Фредериксен на централен площад в Копенхаген, като добавиха към тревожния обрив от политическо насилие, разтърсващо Европа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го нарече „отвратителен акт, който противоречи на всичко, в което вярваме и за което се борим в Европа“ в публикация в социалната медийна платформа X.

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, каза, че е „възмутен " чрез "страхливия акт на агресия".

46-годишната Фредериксен остана „шокирана от инцидента“ в петък вечерта, при който беше блъсната на площад Култорвет, съобщиха от офиса й, но не бяха предоставени допълнителни подробности за възможни наранявания.

Полицията съобщи, че е арестувала 39-годишен мъж след нападението и че той ще се яви в съда в Копенхаген в събота. Те не казаха как се е развила атаката. Свидетели казаха на датските медии, че премиерът е успял да се отдалечи от сцената.

Инцидентът идва в момент, когато 27-те страни от ЕС избират стотици членове на Европейския парламент по време на четиридневно гласуване, което започна в четвъртък. Гласоподавателите в Дания гласуват в неделя.

В съседна Германия имаше серия от атаки срещу избрани служители на всички нива. Кметове, членове на националния парламент и местните съвети, както и кандидати, бяха удряни, намушкани, заплювани и тормозени, което накара канцлера Олаф Шолц да заяви, че демокрацията в страната е застрашена.

Миналия месец ЕС беше изумен от стрелбата по министър-председателя на Словакия Роберт Фицо при опит за убийство. Тежко раненият лидер беше прибран преди седмица от болницата, за да продължи възстановяването си там.

„Мете е много добър колега и мъдър партньор. Искрено се надявам, че тя е невредима“, написа шведският премиер Улф Кристерсон на X. „Атака срещу демократично избран лидер също е атака срещу нашата демокрация.“

Роберта Мецола, председателят на Европейския парламент, написа: "Тази вечер нападението срещу датския премиер е ужасяващо. Насилието няма място в политиката. Бъди силен, Мете!"

Канадският премиер Джъстин Трюдо публикува: "Притеснително е да чуя, че министър-председателят Фредериксен е бил нападнат на обществен площад в Копенхаген. Не можем да отхвърлим или нормализираме актове на агресия като този. Това е опасно за нашите демокрации."

През последните дни Фредериксен, лявоцентристка социалдемократка, беше на път да подкрепи водещия кандидат на своята партия на европейските избори Кристел Шалдемозе, включително в петък.

Шалдемозе обаче каза пред датската информационна агенция Рицау, че атаката не е свързана с предизборни дейности.

Фредериксен беше избрана за лидер на социалдемократите през 2015 г., наследявайки Хеле Торнинг-Шмид, която през 2011 г. стана първата жена министър-председател на Дания.

На 41-годишна възраст Фредериксен стана най-младият премиер на Дания, след като победи основните си дясноцентристки съперници на общите избори през 2019 г.