София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Гражданите се организират срещу презастрояването на София“

Активистът Филип Симеонов и общинският съвет Войслав Тодоров в „Делници“

„Гражданите се организират срещу презастрояването на София“

Активистът Филип Симеонов и общинският съвет Войслав Тодоров в „Делници“

10 месецаОбщество 11 Боряна Райчева


Гражданските сдружения са основният двигател за борба с презастрояването ан София. Това коментираха Филип Симеонов от сдружение „Обединена София“ и общинският съветник в Столичния общински съвет Войслав Тодоров в предаването "Делници" по телевизия "Евроком".

„През целия си мандат се занимавам с гражданските инициативи в столицата, за да се спре презастрояването на София“, коментира
общинският съветник в София Войслав Тодоров.

Той даде пример с Източния парк в кварталите „Горубляне“ и младост“, който е отреден от общината за изграждане на нов столичен квартал.

Според него гражданите поставят шест основни искания при протесите си срещу Столична Община. „Има 130 точки на заседанието на Столичния общински съвет, тоест по 3 минути на точка, и то специално в летния период, за да не им се обръща внимание“, коментира Тодоров.

Една от точките за четвъртък е скандалният проект за изграждане на нов небостъргач в квартал „Младост“. Относно горенето на отпадъците, той призна, че е голям проблем: „Трябват нови начини

Според Симеонов много паркове и квартали в столицата трябват нови проекто-устройствените планове. „Виждали сме коли, които паркират по зелените площи, по детските площадки до катерушки и други подобни нарушения“, споменава той.

По думите му в жк „Дианабад“ към район Изгрев е имало и проект за жърква върху детска площадка. „Парцелът изведнъж се оказа застроен след няколко години, а църквата я преместихме на съвсем друго място – поредна първа копка и поредно рязане на ленти“, припомни Филип Симеонов.