София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Путин е доволен: Обстановката в Нагорни Карабах е спокойна

"Тристранното съгласие последователно се изпълнява"
9 сПолитика 88 Мирослав Митков

Руският президент Владимир Путин оцени като успешно примирието между Армения и Азербайджан по спора за Нагорни Карабах. Новината идва след като в Кремъл започна среща на руския държавен глава с лидерите на двете воювали държави - с азербайджанския президент Илхам Алиев и с арменския премиер Никол Пашинян.

"Днес можем с удовлетворение да констатираме, че тристранното съгласие последователно се изпълнява. По наше убеждение това ще създаде нобходимите предпоставки за дългосрочното и пълното регулиране на стария конфликт на основите на интересите както на Армения, така и на Азербайджан. За контрола за примирието на линията на съприкосновение в Нагорни Карабах и Лачински коридор, по настояване на арменската и азербайджанската страна, е разположен руски миротворчески контингент. Създадена е система за прекратяването на огъня в региона. В момента обстановката в региона е спокойна", каза руският държавен глава.

В изявление, направено преди началото на разговорите, Путин каза, че тримата ще обсъдят "действията на руските миротворци, нуждата от уточняване на демаркационните линии, разрешаването на въпроси от хуманитарен характер и защитата на паметници на културата".

На 9 декември Армения и Азербайджан подписаха примирие при посредничеството на Русия. Така спорната територия на Нагорни Карабах премина в ръцете на Азербайджан, след като 30 години беше фактически контролирана от Армения.

През есента двете държави започнаха военни действия за тази територия, които продължиха 6 седмици и взеха повече от 4 700 жертви от двете страни.