София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Започна осмото издание на "Алея на книгата"

"Книгите отиват при хората"
пропускане

Започна осмото издание на "Алея на книгата"

"Книгите отиват при хората"

3 чКултура 421 Боян Марков


Осмото издание на най-голямата книжарница на открито "Алея на книгата"  - София започна на 7 септември и ще продължи цяла седмица - до неделя, 13 септември, включително.

"За всички книги има различни читатели." Това заяви Диана Бойчева - член на Управителния съвет на "Асоциация на българската книга" специално пред "Евроком" и допълни:

"Подобни инициативи помагат на повече хора да четат книги, защото издателите срещат хората лично. Книгите отиват при хората. Ние тук имаме възможност да срещнем читатели, които може би няма да влязат в книжарница. Още повече сега, при настоящата ситуация хората избягват затворени пространства. В случая ние имаме възможност да комуникираме с хората лично за всяка книга. Когато книгите са презентирани от издателя, читателите имат възможност да разберат повече за тях и да се запознаят по начин, по който никога в една голяма книжарница няма да имат тази възможност."

Според Бойчева художествената литература има многообразие от жанрове и читатели, а книгите за личностно развитие, както и за история са изключително популярни. 

"Моите лични наблюдения са, че все повече българската литература се изкачва в класациите на най-продаваните книги и държи твърдо места там. Смятам, че има бум там в последните години и читателите в България все повече оценяват, намират и четат добрата и качествена българска литература. Искрената ми надежда е, че качествената българска литература ще намери път и извън границите на България."

На въпрос дали учениците ще подарят книга вместо цвете на 15 септември, Бойчева отговори:

"Искрената ми надежда е, че ще подарят. Лично аз имам две деца и със сигурност ще ги изпратя за първия учебен ден с книга вместо с букет."