Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Цените на златото и среброто скочиха на фона на глобалната несигурност

          Благородните метали, особено златото и среброто, достигнаха нови рекордни стойности, тъй като търсенето на сигурност се увеличи поради глобалната икономическа несигурност, продължаващия конфликт в Близкия изток и напрегнатата надпревара на изборите в САЩ.

          Междувременно основните централни банки в света до голяма степен започнаха да облекчават паричната политика и да намаляват лихвените проценти, съобщи „Евронюз“.

          На 21 октомври Китайската народна банка (КНБ) понижи основните лихвени проценти по ипотечните кредити с повече от очакваното в опит да стимулира икономиката. Това доведе до повишаване на цените на суровините, включително на златото и среброто.

          Спот цената на златото се повиши с 0,32% до 2730 щатски долара за тройунция, а фючърсите върху златото на борсата Comex – с 0,59% до 2746 щатски долара за тройунция, като и двете достигнаха нови рекордни стойности за четвърти пореден търговски ден. Фючърсите върху среброто се повишиха с 3,12% до 34,30 долара за тройунция, като също достигнаха нов рекорд.

          Китай намали основните лихвени проценти по кредитите до рекордно ниски нива

          Китай понижи 1-годишния и 5-годишния си основен лихвен процент по кредитите (ОЛП) с 0,25% до рекордно ниски нива от съответно 3,10% и 3,60% в опит да съживи икономиката си.

          Едногодишният ОЛП служи като референтен лихвен процент за повечето нови и непогасени корпоративни и битови кредити, докато 5-годишният ОЛП се използва предимно за лихвите по ипотечните кредити.

          Въпреки че съкращенията бяха широко очаквани, дълбочината на намалението, която малко надхвърля очакваните 0,2%, изненада пазарите. Възможно е цените на металите да са реагирали на решението и да са се повишили допълнително след новината.

          Всъщност цените и на златото, и на среброто се повишиха на 18 октомври, когато управителят на КНБ Пан Гуншън говори на финансов форум, посочвайки, че референтните лихвени проценти по кредитите ще бъдат намалени с 0,2% до 0,25%.

          Той отбеляза, че нормата на задължителните резерви (НЗР) – размерът на паричните средства, които банките трябва да държат – ще бъде намалена с още 0,25% до 0,5% до края на годината.

          Цените на благородните метали обикновено не реагират на паричната политика на Китай. Движенията обаче могат да подскажат, че инвеститорите са склонни да реагират на решенията на банките за намаляване на лихвените проценти, тъй като понижаването на лихвените проценти намалява разходите за инвестиции в благородни метали по време на несигурност.

          През септември КНБ неочаквано намали ОЛП с 0,5%, последвано от широк пакет от стимулиращи мерки, включващи понижаване на лихвените проценти, директни парични инжекции на фондовия пазар и намалени първоначални вноски за купувачите на жилища. Това се случи седмица след като Федералният резерв въведе своето значително понижение на лихвените проценти с 0,5% през септември.

          Миналия месец Европейската централна банка (ЕЦБ) също извърши широко очакваното трето за годината понижение на лихвените проценти. Инвеститорите трупаха сигурни активи, особено злато, като средство за запазване на стойността в условията на нарастващо геополитическо напрежение. Среброто обикновено следва тенденцията при златото, макар и с по-голяма волатилност.

          Златото може да увеличи печалбите си като актив убежище

          В Близкия изток се съобщава, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху води разговори с висши служители по сигурността след експлозията на дрон на Хизбула в близост до частната му резиденция в неделя. Финансовите пазари следят отблизо възможността за по-нататъшна ескалация на конфликта между Израел и подкрепяната от Иран ливанска групировка.

          Междувременно президентските избори в САЩ на 5 ноември се очертават като близка надпревара между Доналд Тръмп и Камала Харис, според последните социологически проучвания.

          Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в Oanda, смята, че възходящият тренд на златото е бил „косвено подсилен“ от „нарастващите шансове Тръмп да спечели изборите“.

          Победата на Тръмп би могла да внесе допълнителна несигурност в световната икономика. Това ще се отрази на американските мита върху стоки от Китай и Европа, на продължаващата война в Украйна и на нарастващия държавен дълг на САЩ.

          „Като се има предвид, че „щедрото“ предложение на Тръмп за намаляване на корпоративния данък (от 21% на 15%) вероятно допълнително ще увеличи федералния дефицит на САЩ, пазарът може да започне да поставя под въпрос кредитоспособността на американското правителство, което потенциално да подкопае доверието в американските държавни ценни книжа и да засили златото“, каза Уонг.

          Потенциалната победа на Тръмп обаче може също така да засили щатския долар и да ограничи печалбите на златото поради отрицателната корелация между долара и цените на златото.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions