София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

4-годишната Микаела пренаписа учебниците по биология

Доказа, че децата със синдром на Даун могат да се развиват

4-годишната Микаела пренаписа учебниците по биология

Доказа, че децата със синдром на Даун могат да се развиват

1 годинаЗдраве 17 Боряна Райчева


Микаела е на 4 години и половина, родена е със синдром на Даун, расте във Варна в сплотено обично семейство с по-големия си брат Крис, говори и пее, ходи в детска градина, учи се да плува и ...е причината учебниците по биология за 10-и клас за следващата учебна година да бъдат с променено съдържание в частта за нейното състояние, пише БГНЕС.

Дори поместването на текста за този синдром е неправилно сложен в раздела "Наследствени болести", тъй като синдромът на Даун не е болест и само 3% наследственост има в това генетично състояние.

Промяната постигнаха родителите на Микаела, които са преминали през всички първоначални пречки да приемат детето си такова, каквото е. Още в родилния дом лекарите са ги посъветвали да изоставят бебето, защото няма да живее дълго и ще бъде бреме, разказаха те пред БГНЕС. Силвена и Красимир Ламбови, обаче, не само не оставят детето си, а правят всичко възможно то да се развива добре и усилията им дават резултат. Малката прохожда на същата възраст като батко си, тогава бащата, който е видеооператор и е снимал през годината всяка подробност от развитието на детето, решава да направи един клип и да го пусне в Ю тюб, за да се види, че има смисъл. Клипът е гледан (над 400 000 пъти в интернет) 200 000 пъти, а след него идват нови 30 (45). Каналът на Микаела има 24 000 (близо 48 000) абонати от цял свят.

Много сериозна реакция има клипът "Микаела в детската градина". Там се вижда как детето играе с другите деца, как се храни само, как се облича, чуват се учителките, директорката на градината. С този клип се променя нагласата на педагозите, така че за други деца със синдром на Даун, традиционно отблъсквани от детските градини, се отварят повече врати. Семейството прави фондация "Живот със синдром на Даун" и благодарение на инициативата им, се осигуряват условия за плуване на деца с такова състояние, музикотерапия, а през изминалото лято и лагер на морето, в който дойдоха деца с родители от цялата страна. Поредната стъпка е в промяната на съдържанието на учебниците. Не е станало лесно, две години са били необходими, докато се получи реакция- писма до МОН, до издателствата, чакане. Накрая се стига до омбудсмана Мая Манолова и среща между фондацията, представители на министерството на образованието и четирите издателства, които наесен ще пуснат нов учебник по биология. Срещата се е състояла на 21 януари.

Досега в учебниците пише, че децата със синдром на Даун не преживяват дълго, тъй като много от тях се раждат с порок на сърцето. " Това е било истина преди 30 години- казва Силвена Христова- днес медицината е напреднала и сърдечните проблеми се коригират". "В родилния дом ни казаха, че детето няма да ни познава, няма да разбира какво става около него, но това не е истина и ние го доказваме". Децата със синдром на Даун могат да се развиват, когато за тях се полагат грижи в семейна среда и с помощ от специалисти. И от учебниците по биология е добре да се знае това, за да се оформи нагласата спрямо тях.