София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ангелов за буса за кренвирши: Не е важна опаковката, а съдържанието (ВИДЕО)

Здравният министър беше първият ваксиниран срещу коронавирус
2 мЕвроком 2922

Във вчерашния ден (26.12.2020) ваксини срещу коронавирус на Пфайзър бяха транспортирани в Пловдив с хладилен бус за кренвирши. Това предизвика изключително много реакции в социалните мрежи. 

След ваксинацията си министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отговори как се е приел от обществото начинът, по който е доставена ваксината.

"Видях какво става в социалните мрежи. За мен търсенето на акцент в тази посока не е приемливо, защото България не е единствената държава, където се случва транспортиране с частни логистични компании", коментира министърът.

По думите му е трябвало бързо да се създаде логистика за доставяне на ваксините.

"Ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ-та в страната, трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се към логистични компании за помощ и вчера тази компания пожела да помогне", каза той.

"Тя подсигурява нормален температурен режим, който да бъде проследен през целия път. В бусовете има термограф. Този режим все пак на ваксиниране не беше необходим, защото ваксините бяха в чанти със сух лед, който осигурява необходимата температура на пренасяне. Освен това, тези ваксини се слагат в хладилници с нормален температурен режим от 2 до 8 градуса", заяви Ангелов. "Хладилниците от -70 градуса ще използват при следващи доставки", подчерта здравният министър.

„Считам, че не опаковката е важна, а съдържанието. За нас беше изключително важно да изпълним обещанието си да осигурим ваксина до всички РЗИ в страната. Хуморът в тази ситуация считам за неуместен – световна пандемия е, криза е и всяка една помощ е полезна", допълни той.