София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борисов на първа среща с новия US посланик Херо МУстафа

България и САЩ са стабилни партньори

11:42 ч. 22.10.2019 г.Политика 24

„България и САЩ са съюзници и стратегически партньори“, заяви днес българският премиер Бойко Борисов по време на срещата си с извънредния и пълномощен посланик на Америка Херо Мустафа.

Той я поздрави за назначаването й за посланик в София и изказа увереност, че отношенията между двете страни ще продължат да се развиват прогресивно.
Борисов подчерта, че България и САЩ са в отлично взаимодействие по отношение на сигурността и отбраната както помежду си, така и в рамките на НАТО. Той посочи също и че както за сегашната президентска администрация на Америка, така и за българското правителство е от голямо значение изпълнението на ангажимента от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на разходите за отбрана. Премиерът заяви, че с договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 и съответното оборудване и въоръжение страната ни на практика е постигнала тази евроатлантическа цел.
Той постави акцент върху потенциала за развитие на стратегическото партньорство между България и САЩ и в други области, като енергийна сигурност, високи технологии, образование, наука и култура. Борисов каза още, че сътрудничеството между двете страни е от важно значение за развитието на контактите между хората, които живеят в тях. Според него, голям принос в това отношение имат различниге програми и инициативи за разширяване на обмена на студенти, учени и представители на бизнеса. Една от положителниге тенденции, по думите на премиера, е нарастващият брой американски туристи в България през последните няколко години.
По време на срещата българският министър-председател бе запознат с основните приоритети на американското посолство през мандата на посланик Херо Мустафа.