София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хинков: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", състоянието на болницата е плачевно

,,Аз имам одитен доклад, който съм представил на премиера, на проф. Ангелов, и съм дотук"

2 месецаИкономика 26 Марияна Стойчева

Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов" и задлъжнялост на болницата. Болницата е в лошо финансово състояние. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. 

„Има злоупотреби в самата болница. Аз имам одитен доклад, който съм представил на премиера, на проф. Ангелов, и съм дотук", съобщи здравният министър, подчертавайки, че има финансови злоупотреби. Той уточни, че има нарушения, които са забелязани в одитния доклад, изготвен от инспектората на здравното министерство, като предстоят и други проверки.

„Аз повече няма да казвам, защото очаквам и прокурорски проверки", каза още Хинков, като поясни, че има нарушаване на правилата за добър мениджмънт въобще и финансова дисциплина.

Министърът на здравеопазването подчерта, че ще разговаря с директора на „Пирогов" във връзка с този одитен доклад и за цялостното състояние на болницата, което по думите му е плачевно.

„Имам допълните консултации, които трябва да проведа и ще си взема окончателното решение", добави той и допълни, че одитът е приключил преди повече от месец.

Хинков каза още, че специално за този одит не е разговарял, смята да разговаря. 

По отношение на това  дали ще смени директора на болницата, министърът на здравеопазването каза: „Изглежда не. Дотук. Повече не мога да кажа."

Снимка: БГНЕС