София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лъчезар Борисов: По време на извънредното положение в страната пълно затваряне не е имало

"от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП"
5 сЕвроком 229

По време на извънредното положение в страната, пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Страната ни е с отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни. Това коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на Нова телевизия.

„На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по най-рационалния начин като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга – икономиката да работи. Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика", каза още Борисов.

„Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на Бюджета. За щастие, се справихме много добре и България, и в момента по прогнози на Европейската комисия, е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност сме сред лидерите на Европейския съюз”, обясни министър Борисов.