София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

"МЕДИАНА": Ако парламентарните избори бяха днес, "Има такъв народ" щяха да са първи

Агенцията слага Мая Манолова преди Слави Трифонов като рейтинг сред политиците
1 месецИзбори 2021 8

"Има такъв народ" изпреварва с около 3% основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции, показва проучване на агенция "Медиана". Изследването на агенция "Медиана" е проведено от 10 до 15 юни сред 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е финансирано от агенция МЕДИАНА.

Избирателите на „Има такъв народ“ са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели, констатират социолозите. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60% планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат почивката.

На база на изследването в „Медиана“ прогнозират, че засега се очертава парламент със седем партии. Според социолозите „патриотите“ успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4-процентовата бариера.

ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ запазват позициите си и са сигурни участници в следващото Народно събрание.

 

При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“.

ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своите позиции.

След изборите на 4-ти април ГЕРБ е изгубил една много важна позиция - тази на силата, посочват от „Медиана“. Преди избирателите (независимо дали харесват или не ГЕРБ) имаха едно наум, че това е силната партия, която управлява и може да продължи да управлява. Сега вече доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Като цяло, това вещае загуба на т. нар. „конформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния (принуден) вот.

Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите, констатират социолозите в „Медиана“. Според тях очакванията са пред урните да застанат приблизително 3,5-3,6 млн. избиратели.

Като цяло, оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство.

 Вероятно, действията му с ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев, както и на рейтинга на бившия министър председател Бойко Борисов. 

Очертава се сериозен проблем с ваксинацията срещу коронавируса, смятат в „Медиана“.

От анкетата става ясно, че над 40% от пълнолетните в нашата страна не възнамеряват да се ваксинират, а още 29% се колебаят дали да го направят.

От социологическата агенция се надяват, че нова вълна на пандемията от коронавирус няма да е причина да пришпори процеса на ваксинация.   

Изследването на агенция "Медиана", проведено от 10 до 15 юни сред 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е финансирано от агенция МЕДИАНА.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!